Wat is de driehoek voor wondevaluatie?

Het verzorgen van wonden kan een complex en onzeker proces zijn. Wonden veranderen voortdurend, wat betekent dat u op de juiste manier op elke verandering moet reageren om een optimale genezing voor uw patiënten te garanderen. Om u daarbij te helpen, hebben wij een effectieve tool ontwikkeld.

De driehoek voor wondevaluatie is een eenvoudig en systematisch raamwerk dat u begeleidt bij het uitvoeren van holistische wondbehandeling.

Het helpt u om alle belangrijke gebieden van de wonde te beoordelen en rekening te houden met de belangrijke factoren van de patiënt en de context daarvan die het wondgenezingsproces beïnvloeden. Het helpt u ook bij het stellen van heldere behandeldoelen en het selecteren van de beste behandeling.

De drie belangrijkste gebieden van de wonde

Een wonde bestaat uit drie belangrijke gebieden: het wondbed, de wondrand en de huid rondom de wonde - de periwondhuid. Voor alle soorten wonden, vooral chronische wonden, is het belangrijk dat alle delen van de wonde goed worden beoordeeld. Hoe uitgebreider de wondbeoordeling, hoe kleiner de kans op complicaties in de wonde zoals maceratie, infectie en biofilm.

De driehoek voor wondevaluatie-tool

Het gebruik van de driehoek voor wondevaluatie helpt u niet alleen om inzicht te krijgen in alle factoren die van invloed zijn op de wondgenezing, van de wonde zelf tot de interactie van medische, sociale en psychologische factoren die uniek zijn voor elke patiënt en die allemaal cruciaal zijn voor het ontwikkelen van een effectief behandelplan. U zult ook merken dat de  holistische aanpak van wondbehandeling een positieve invloed heeft op de zorgervaring van de patiënt, wat allemaal samen zorgt voor een snellere genezing en een betere levenskwaliteit voor uw patiënt.

De driehoek voor wondevaluatie is oorspronkelijk ontwikkeld in 2015 in samenwerking met wereldwijde experts op het gebied van wondzorg. Het is in 2019 herzien om nieuwe ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen in wondzorg op te nemen, zoals  de ‘holte’ tussen het wondbed en het verband  en biofilmpreventie en -behandeling.

Hoe gebruikt u de driehoek voor wondevaluatie?

De driehoek voor wondevaluatie is een dynamische tool dat een zesstappenaanpak voor wondbeoordeling presenteert.

Met deze eenvoudige tool kunt u:

  • een basislijn vaststellen voor uw beoordeling van de wonde;
  • de voortgang van genezing bij elke verbandwisseling bijhouden;
  • een wondzorgplan opstellen dat gebruikt kan worden door multidisciplinaire zorgteams;
  • zorgen voor directe betrokkenheid van de patiënt bij de planning van zijn/haar zorg en beslissingen over de behandeling.

De driehoek voor wondevaluatie moet bij elk bezoek of consult van de patiënt worden gebruikt om de voortgang van de genezing en eventuele onverwachte vertragingen te beoordelen en te documenteren.

De tool helpt u te zorgen voor continuïteit in de manier waarop de wonde wordt beoordeeld en behandeld. Het maakt het ook veel gemakkelijker voor u om de zorg voor de patiënt over te dragen aan andere collega's, die gemakkelijk de aandachtspunten die u hebt geïdentificeerd kunnen opvolgen.

Veneus beenulcus - dag 11
Veneus beenulcus - dag 15
Veneus beenulcus - dag 25
Veneus beenulcus - dag 47

Vergeet niet om de patiënt altijd door te verwijzen naar een specialist als u dit ontdekt:

  • een verbetering van minder dan 20% van het wondgebied over een periode van vier weken;
  • onverwachte toename van exsudaat;
  • vermoedelijke infectie of biofilm;
  • toegenomen pijn of een algemene achteruitgang in de gezondheid en het welzijn van de patiënt.

U kunt het formulier over de driehoek voor wondevaluatie hier downloaden. Als u meer wilt weten over Wondbeoordeling en -behandeling, bezoek dan hier het HEAL Medical Education-programma.

  1. Dowsett C et al. Taking wound assessment beyond the edge. Wounds International 2015;6(1)
  2. Dowsett C et al. A focus on the Triangle of Wound Assessment – addressing the gap challenge and identifying suspected biofilm in clinical practice. Wounds International 2019:10 (3)
  3. R. Liberato de Moura, C. Dowsett. Advancing practice in holistic wound management: a consensus-based call to action. Wounds International 2020;11(4)
  4. Dowsett et al. (2020). Closing the gap between the evidence and clinical practice – a consensus report on exudate management (11(3))