Maak nu een gratis account aan om volledige toegang te krijgen.@headerTag>
Voordelen van het Coloplast® Professional Educatief Platform
- Krijg volledige toegang tot alle educatieve inhoud, evenementen en artikels
- Volg uw voortgang
- Deel inhoud met uw collega's
- Deel ondersteunend materiaal met uw patiënt
Inleiding
Dit artikel duikt in de wereld van wonden en hun genezingsprocessen. Het begint met het definiëren van wat een wonde is en hoe de aangeboren mechanismen van het lichaam in actie komen wanneer de huid gewond is. Van weefselregeneratie tot weefselherstel, het verkent de fijne kneepjes van wondgenezing en benadrukt de verschillende stadia die hierbij betrokken zijn.
Wat is een wonde?
De huid is het meest toegankelijke orgaan van ons lichaam. Daarom kan het heel gemakkelijk beschadigd of gewond raken. Wanneer u de huid beschadigt, verliest het lichaamsweefsel zijn continuïteit. Dit kan gebeuren als gevolg van een trauma, infectie of een pathologisch proces, zoals een ontsteking.
Wanneer de huid gewond of beschadigd raakt, ontstaat er een wonde. Zodra dit gebeurt, begint het lichaam zichzelf onmiddellijk te herstellen. Dit doet het door de weefselintegriteit te herstellen en zo de barrièrefunctie van de huid te herstellen.

Weefselregeneratie
Weefselregeneratie is wanneer het lichaam beschadigd weefsel vervangt door identieke cellen te repliceren. Dit is de ideale genezingsmethode. Het geregenereerde weefsel heeft dezelfde functie als voorheen en de huid ziet er weer net zo uit als voorheen. Helaas kan het lichaam alleen bepaalde celtypen regenereren, zoals epitheelcellen*.

Weefselherstel
Er is sprake van weefselherstel wanneer het lichaam beschadigd of vernietigd huidweefsel of subcutaan weefsel herstelt. In dit geval verliest het herstelde weefsel echter zijn gespecialiseerde functie en oorspronkelijke structuur. Dit is een ingewikkelder proces, dat littekens veroorzaakt en het uiterlijk van de huid verandert.
Het is duidelijk dat wondgenezing een zeer geavanceerd proces is dat een vaste opeenvolging van gebeurtenissen volgt.2 In het volgende hoofdstuk bekijken we de vier stadia van wondgenezing.
Wist u dit?
Dat de hoeveelheid exsudaat, of wondvocht, toeneemt tijdens de ontstekingsfase. Dit helpt de wonde te reinigen en zorgt voor een vochtige omgeving die de genezing maximaliseert. Als een wonde echter te veel exsudaat gaat produceren, kan dit het genezingsproces vertragen. Lees dit artikel voor meer informatie over wondexsudaat en hoe u dit kunt beheren.

Hoe lang duurt het voordat een wonde geneest?
Wonden kunnen in twee categorieën worden verdeeld: acute en chronische wonden. Acute wonden herstellen zichzelf snel en met minimale complicaties. Als een persoon gezond is, zou een acute wonde binnen drie weken moeten genezen. In dergelijke gevallen vindt hermodellering normaal gesproken binnen ongeveer een jaar plaats. Als een wonde echter vastloopt in een van de vier genezingsfasen, kan deze moeilijk te genezen of chronisch worden.13 Het vinden van de juiste behandeling voor chronische wonden kan een uitdaging zijn. Uit onderzoek blijkt dat het vinden van het juiste verband een essentieel onderdeel is van de effectieve behandeling van chronische wonden. U moet het verband kiezen op basis van een beoordeling van de wonde en het vocht of exsudaat ervan. Als u werkt met een patiënt met een chronische wonde, moet het uw doel zijn om een verband te kiezen dat helpt bij het creëren van een optimale genezingsomgeving.
Een effectief verband moet:
- zich aanpassen aan het wondbed; antimicrobiële eigenschappen hebben;
- overtollig exsudaat uit het wondbed absorberen;
- de wondranden en de huid rondom de wonde beschermen;
- een vochtige genezingsomgeving behouden;
- comfortabel en kosteneffectief zijn; en
- voor de patiënt gemakkelijk te verwijderen en te verzorgen zijn.