Hieronder treft u 4 aanbevolen artikels aan om uw kennis over het proces en de voordelen van de refeeding van muceuze fistels bij zuigelingen en premature baby's te vergroten. Daarnaast is er een posterpublicatie beschikbaar die de refeeding van muceuze fistels beoordeelt aan de hand van een systematisch literatuuroverzicht.

 

Let op: de 4 artikels worden gehost achter paywalls van tijdschriften en Coloplast is niet verantwoordelijk voor de inhoud op externe pagina's.

Lees en download hier

Doel: Refeeding van muceuze fistels van proximale stoma-uitscheiding bij pasgeborenen na een dunnedarmresectie kan de opname van voedingsstoffen bevorderen en atrofie van de ongebruikte distale darm voorkomen. Deze studie had tot doel de veiligheid van deze toepassing bij pasgeborenen te beoordelen.

Conclusie: MF-refeeding is een veilige techniek die kan bijdragen aan een aanzienlijke gewichtstoename en een verminderde afhankelijkheid van totale parenterale voeding.

Verkrijgbaar bij het Journal of Pediatric Surgery voor aankoop of via abonnement

Gunstige effecten van refeeding met muceuze fistels bij neonaten met necrotiserende enterocolitis en enterostoma's

Achtergrond: Necrotiserende enterocolitis bij premature pasgeborenen leidt vaak tot darmresectie en stomavorming. Een manier om darmadaptatie te bevorderen vóór stomasluiting is het inbrengen van proximale stoma-inhoud in de muceuze fistel. In dit onderzoek hebben we onze ervaring met refeeding via de distale lus vergeleken met de controlegroep.

Conclusies: Refeeding via muceuze fistels is veilig en kan het risico op anastomotische complicaties en aan parenterale voeding gerelateerde cholestase verlagen. Zij biedt zowel diagnostische als therapeutische waarde preoperatief en het gebruik ervan moet worden aanbevolen. Level III Treatment Study in a Case Control Manner.

 

Auteurs: Lau E, Fung A, Wong K, Tam P. Beneficial effects of mucous fistula refeeding in necrotizing enterocolitis neonates with enterostomies. Journal of Pediatric Surgery. 2016;51(12):1914-1916.

Verkrijgbaar bij Pediatric Surgery International voor aankoop of via abonnement

Veiligheid en doeltreffendheid bij refeeding van muceuze fistels bij zuigelingen met een laag geboortegewicht en enterostoma's

Doel: Het onderzoeken van de veiligheid en de werkzaamheid bij refeeding van muceuze fistels (MFR) bij zuigelingen met een laag geboortegewicht.

Conclusie: MFR kon de behoefte aan parenterale voeding verminderen, wat mogelijk de incidentie van PN-geassocieerde leverziekte verminderde, en was veilig omdat er geen complicaties optraden tijdens het refeedingproces.

 

Auteurs: Yabe K, Kouchi K, Takenouchi A, Matsuoka A, Korai T, Nakata C. Safety and efficacy of mucous fistula refeeding in low-birth-weight infants with enterostomies. Pediatric Surgery International. 2019;35(10):1101-1107.

Verkrijgbaar bij The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine voor aankoop of via abonnement

De haalbaarheid van routinegebruik van de distale stoma-refeedingmethode bij pasgeborenen met enterostoma

Doelen: Tijdelijke enterostoma's zijn levensreddend bij neonatale chirurgie, maar veroorzaken verlies van vocht en elektrolyten, vertragingen in de aanpassing van de distale darm en dus vertraagde groei van pasgeborenen. In dit onderzoek presenteerden we de methode en klinische resultaten van distale stoma-refeeding bij premature en volgroeide pasgeborenen.

Conclusies: Distale stoma-refeeding is een veilige en succesvolle methode. Het succes van refeeding bij distale stoma's hangt af van het team van deskundigen, de tijd en de apparatuur.

 

Auteurs: Sancar S, Sanal M, Renz O, Hechenleitner P. The feasibility of routine use of distal stoma refeeding method in newborns with enterostomy. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine. 2019;33(17):2897-2901.

Verkrijgbaar bij het Journal of Pediatric Surgery voor aankoop of via abonnement

Veiligheid van refeeding met muceuze fistels bij pasgeborenen met functioneel korte darmsyndroom: Een retrospectief overzicht

Doel: Refeeding van proximale stoma-inhoud bij pasgeborenen na een dunne darmresectie met muceuze fistel (MF) kan de absorptie van voedingsstoffen bevorderen en atrofie van de ongebruikte distale darm voorkomen. Deze studie had tot doel de veiligheid van deze toepassing bij pasgeborenen te beoordelen.

Conclusie: MF-refeeding is een veilige techniek die kan bijdragen aan een aanzienlijke gewichtstoename en een verminderde afhankelijkheid van totale parenterale voeding.

 

Auteurs: Elliott T, Walton J. Safety of mucous fistula refeeding in neonates with functional short bowel syndrome: A retrospective review. Journal of Pediatric Surgery. 2019;54(5):989-992.